1984
ınsani kölelestirebilirsiniz, zincire vurabilirsiniz ama fikirlerini ve duygularını asla esir edemezsiniz. ınsanda en güçlü fikir özgürlük ve en güçlü duygu aşktır. ne kadar baskı altında tutarsanız ne kadar esir etseniz de insandan özgürlük fikrini alamazsınız. vfv filminde de dediği gibi fikirlere kurşun işlemez. ınsan yaşadıkça aşk daima var olacaktir. ınsani ayakta tutan, insanı insan yapan ask hiçbir zulmü ve baskıyı kabul etmez. en kötü koşullarda da, en büyük esaretler de özgürlük ve aşk insanı yaşatır, umut verir. kitabin konusuna girmeyeceğim. aşk ve özgürlük düşüncesi üzerinden despot yönetim sistemini eleştiren olağanüstü bir eser. distopya türünün önde gelen eserlerindendir. eğer imkaniniz varsa bu kitaptan once mutlaka cesur yeni dünya kitabını okuyunuz. okumanız ve okumanız gereken george orwell eseridir.
george orwell'ın 1984'ünü, "mutlaka okunmalı" diyebileceğim kült eser olarak ilan ediyorum.
i-na-nıl-maz.
kitap adıyla hemhal 1984'de değil, 1949 yılında bitiriliyor ve basılıyor. tarihi kronoloji açısından düşünürsek 1949 yılında, düşünülmesi yazılması ve okunması çok düşük bir seviyede olan alegorik, anti-ütopik, politik ve dahice kurgulanmış yarı bilim kurgu bi roman. hele de 2. dünya savaşının tarihleriyle (1939-45) uyumluluk göstermesi orwell'ın ne kadar zeki bir adam olduğunu anlamanızı sağlayacaktır.
kitap tüm okuduğumuz ütopyaları safdışı bırakacak cinsten. aslında oluşturulmuş mükemmel bir komplonun içinde olduğunuzu okumanın acısını hissedeceksiniz. (ağladım syf. 202)
hele de aslında hiç bir ideolojinin bir diğerinden daha iyi olmadığını idrak etmişseniz; insanların ne için öldüğünü ve ne şekilde köleleştirildiğini anlarsınız.
kesinlikle tavsiye.
kitapta en sevdiğim alıntılardan biri: "insan insana nasıl hükmeder, winston?"
winston, biraz düşünüp, "acı çektirerek," dedi."
(sayfa 302)
"senin görüşlerini sonuna kadar dinledikten sonra kendi bildiğini okumakta direten, senden daha zeki bir çılgına karşı ne yapabilirsin ki, diye geçirdi aklından."
(sayfa 297)
"ve işin korkunç yanı, farklı düşündüğünüz için sizi öldürecek olmaları değil, haklı olabilecekleriydi. iki kere ikinin dört ettiğini nereden biliyorduk ki? yerçekimi diye bir şey olduğunu nereden biliyorduk ki? geçmişin değiştirilemez olduğunu nereden biliyorduk ki? madem geçmiş de denetlenebiliyordu." (sayfa 106)
"kafası sloganlardan başka bir şey almazdı; her türlü ahmaklığa inanabilirdi, yeter ki parti tarafından söylensin."
(sayfa 91)
"konuşan, adamın beyni değil, gırtlağıydı."
(sayfa 79)
george orwell'ın yazdığı filmi olan bir kitap. ama bu kitabı okumadan önce hayvan çiftliği kitabının okunması öneriliyor.