beyaz zambaklar ülkesinde

(bkz:grigory petrov) tarafından yazılmış 240 sayfalık bu kitap roman, felsefe-düşünce, edebiyat türlerine sahiptir.ayrıca kitap 9789944983990 ısbn numarasına sahiptir.
beyaz zambaklar ülkesinde, finlandiya’nın esaret içinde bir bataklıklar ülkesi olmaktan, özgür bir beyaz zambaklar ülkesine nasıl dönüştüğünü anlatan kitaptır.

ülkemizde atatürk’ün okullarda okutulmasını istemesiyle bilinir.
kitabın kahramanı, finlandiya eğitim sistemini ve toplum yapısını düzeltmek için uğraşan snelman adlı aydındır.
snelman ile birlikte toplumun tüm kesimleri bir bütün halinde çalışır ve fakir finlandiya ülkesini eğitimle kalkındırırlar.
herkesin mutlaka okuması gerekir. hatta her türk genci için şarttır mecburidir.
insanların sizinle sohbet ettikleri zaman mutlu olmaları için çabalayın.

atatürk'ün okulların müfredatına konulmasını istediği kitap.

grigory spiridonoviç petrov (d. 1866, rusya - ö. 1925, paris), rus hatip, gazeteci, yazar.
20.yüzyıl başında rusya'nın en tanınmış papazlarından, en çok okunan halk yazarlarından birisi idi. görüşleri nedeniyle kiliseden kovulduktan sonra kendisini tamamen yazarlığa verdi; gazeteci ve hatip olarak kitleleri etkilemeyi sürdürdü. bolşevik devrimi gerçekleştiğinde ülkeden kaçmak zorunda kaldı, yugoslavya krallığı'nda geçirdiği son yıllarında pek çok eser kaleme aldı, konferanslar verdi. eserleri, sovyet döneminde ülkesi rusya'da yasaklanmıştır ancak bulgaristan'da ve o yıllarda yeni kurulan türkiye cumhuriyeti'nde etkili olmuş, devrin aydınlarını etkilemiştir. beyaz zambaklar ülkesinde adlı kitabı, türkçede en çok okunan yabancı eserler arasına girmiştir. 1869´da peterburg'a bağlı yamburg kasabasında dünyaya geldi. babası bir meyhane garsonuydu[1] .

1886'de din okulundan, 1891'de peterburg ilahiyat akademisi'nden mezun oldu ve din görevlisi olarak tayin edildi. kilisedeki görevinin yanı sıra mihaylov harp okulu, aleksandrov lisesi, teknik okulu ile peterburg'un farklı liselerinde ders verdi. bir hatip, gazeteci ve hoca olarak ünü yayılınca çarlık ailesi tarafından prensleri eğitmesi için saraya davet edildi[2]. ancak fikirleri kilise yöneticilerini rahatsız etmeye başlayınca 1903´te okullarda verdiği dersler kendisinden alındı ve kilisedeki görevinden çıkarıldı; saraydaki işinden de ayrılmak zorunda kaldı.

1925´te sağlık durumu kötüleşen petrov, mide kanseri nedeniyle ameliyat için devlet imkânlarıyla paris'e gönderildi; ancak iyileşemeyerek 18 haziran 1925'te hayatını kaybetti. yakılan naaşının külleri eşi ve kızının yaşadığı novi sad kasabasında defnedildi. mezarı daha sonra kızı tarafından münih şehrinin ostfriedhof mezarlığına nakledildi
(tanıtım bülteninden)

kitap okunduktan sonra yazarın* ideal öğretmen adlı kitabı da okunmalıdır. kitapta ülkedeki insanların öğrencisinden öğretmenine, doktorundan din adamına kadar herkese öğütler bulunmaktadır. panama yayınları baskısının kapağı çok güzel olmakla beraber içerik olarak koridor yayınları baskısı tavsiyemdir.
bu kitabın içeriği üzerine uzun uzun yazmak gelmedi içimden. beni etkileyen o küçük ülkenin müthiş gelişiminin bir gün bizim ülkemizde de olabilir mi düşüncesiydi. bizim ülkemizde kendi hayat mimarlarını ve kurucularını, idealistlerini oluşturabilecek mi? bir gün dürüst ve ahlaklı bireylere sahip bir millet olabilecek miyiz? kitapta bahsedilen snealman'dan daha büyük bir önderimizi erken kaybetmenin neticesinde ya daha uzun yaşasaydı düşüncesi akla geliyor. atam biraz daha ömrü vefa etseydi bugün arzu ettiğimiz nesiller genlerimize işleyerek yetişebilir miydi? kitap kendi ülkemi ve insanlarımı sorgulamama neden oldu. bu kitabın yetişkinlerden ziyade gelişme çağındaki genç ve çocuk nesline okutulması ve ülkeleri için idealist birer hayat mimarı olmaları için ilk adım atılmalıdır diye düşünüyorum. umarım bu güzel ülkem birgün yeni destan yazarak örnek bir halk ve başarı hikayesine tekrardan sahip olabilir.