ilahi komedya

(bkz:dante alighieri) tarafından yazılmış 736 sayfalık bu kitap roman, dünya klasikleri, edebiyat türlerine sahiptir.orjinal adı la divina commedia olan bu kitap (bkz:nurseren yurtman) tarafından çevrilmiştir.ayrıca kitap 9786050812411 ısbn numarasına sahiptir.
ismini gördüğüm anda kulağımda yalan dünya çağatayın "illlaaahiii koommedya" diye yükselişini çınlatan eser.
dante'nin olağanüstü bu eseriyle dan brownn-cehennem kitabıyla tanıştım. kitapta o kadar bahsedilen adeta üzerine kurulmuş bu eseri okumamak dan brown ve dante'ye ihanet olurdu. yazıldığı dönemde cehennemin ilk bu kadar detaylı tasvir edilmesi insanları korkutmuştur.kitabi okurken dönemin cehennemde betimlenen gunahlar uzerinden bu kadar net tasvir edilmesine ve insanligin gecmisten bugunumuze kadar ne kadar yozlaştığının acımasız gerçeğiyle karşılaşacaksınız. kitabı tercih ederken çevirisine mutlaka dikkat edilmelidir. çeviri ağır olan eserin daha da ağır hale verilmemelidir. ıki farklı çeviriden okuduğum eserin oğlak yayınlarından çıkan çevirisini daha tercih edilir, açıklayıcı ve yalın buldum. kitabın özeti ise;
dünya şiirinin başyapıtı ilahi komedya, dante'nin cehennem'e, araf'a ve cennet'e yaptığı düşsel bir geziyi destanlaştırır. dante'nin 1300 yılının 7 nisan perşembe gecesi başlayan gezisi bir hafta sürer, dante'ye cehennem ve araf yolculuğu boyunca latin şair vergilius rehberlik eder. araf'ın tepesinde vergilius yerini, cennet'te dante'ye rehberlik edecek olan beatrice'ye bırakır. dante, beatrice'yi ilk kez gördüğünde kendisi dokuz, beatrice sekiz yaşındadır. dante, ömrü boyunca beatrice'ye bağlı kaldığı gibi, düşünce dünyasının da esin kaynağı olur beatrice. vergilius'un aeneis destanını örnek alan ve sıradışı bir aşka mitoloji, tarih ve kutsal metinlerle de desteklenen gerçeküstücü bir ortamda yakılan bir ağıt olarak da değerlendirilebilecek olan ilahi komedya'nın, tarih ve felsefeden dinbilime, gökbilimden geometriye uzanan bir ansiklopedi niteliği taşıması da bir başka özelliğidir.